top of page

GÜNEŞ SİSTEMİMİZİN EN UZAK (CÜCE) GEZEGENİ: PLÜTON

Plüton Amerikalı astronom Clyde Tombaugh tarafından keşfedilmesinin ardından 1930'da gezegen ilan edilmişti. O dönemde Güneş sisteminin ucunda, Kuiper Kuşağı'nda yer alan gök cisminin 9. gezegen olduğuna inanılıyordu.


Plüton'un gezegen statüsü daha sonra uzayın aynı bölgesinde benzer boyutlarda farklı nesnelerin keşfedilmesinin ardından 62 yıl boyunca sorgulanmıştı.


2005'te gök bilimciler Eris isimli Plüton'dan yüzde 27 oranında daha büyük bir cüce gezegen keşfetti. Bir yıl sonraysa Uluslararası Astronomi Birliği, hangi gök cisimlerinin gezegen sayılacağına dair resmi bir tanım ortaya koydu. Gezegen tanımına tam olarak uymadığı ve yörüngesini “temizleyemediği” için artık cüce gezegen olarak sınıflandırılıyor. Yani Plüton artık gezegen sınıfına dahil değildi.


Kararın ardından ilgi çekmeye başlayan buzla kaplı gök cisminin gezegen kabul edilmesini isteyen adanmış kişiler ortaya çıksa da, Plüton o zamandan bu yana Kuiper Kuşağı'nda cüce gezegen olarak sınıflandırılıyor (Reuters).


2015'te NASA'nın Plüton'u görüntüleyen New Horizons (Yeni Ufuklar) uzay görevinin yaptığı birkaç önemli keşif ve bu uzay görevini yöneten bilim insanı Alan Stern de, Plüton'un yeniden sınıflandırılması çağrısı yapan bir makale yayınlamasıyla da bu tartışmanın yeniden alevlenmesine neden olmuştu.




Ağustos 2019 yılında, ABD'nin Oklahoma eyaletindeki FIRST Robotics isimli liseler arası robot etkinliğinde konuşan NASA'nın yöneticisi Jim Bridenstine, mevcut bilimsel uzlaşıya karşı çıkarak, Plüton tartışmasında net bir taraf oldu. Bridenstine, “Bilin ki Plüton benim açımdan bir gezegen" dedi: NASA yöneticisinin Plüton'u bir kez daha gezegen ilan ettiğini yazabilirsiniz. Ben böyle öğrendim, buna bağlıyım ve bunun arkasında duracağım.”

Güneşten uzaklığı: 5,9 milyar km

Güneş etrafındaki yörüngesi: 247,7 Dünya günü

Eksen etrafındaki dönüşü: 6 Dünya günü 9 saat

Uydusu: Plüton’un yarı büyüklüğünde olan Charon (Şaron), gezegene bağlı büyük bir uydudur.


Kaynak:




Görsel Rehberler-Astroloji, İnkilap Yayınevi


0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page